Tips,  Wonen

Zo kiest u de juiste houtsoort voor uw vlonderplanken

Gaat u verhuizen of bent u van plan uw tuin opnieuw in te richten? Dan kan het zijn dat u ervoor kiest om vlonderplanken in uw tuin neer te leggen. Echter zijn er talloze mogelijkheden wat betreft de houtsoort die u voor vlonders gebruikt. Daarom stippen we in dit artikel een aantal dingen aan die u kunt overwegen bij het kiezen voor een bepaalde houtsoort.

vlonderplanken

Hoe en waar legt u de vlonderplanken?

Ten eerste is het belangrijk om er over na te denken hoe de vlonder eruit komt te zien. Bedenk hoe u wilt dat uw tuin erbij komt te liggen, en overleg eventueel met een hovenier over de mogelijkheden of maak een schets van uw ideeën. U moet immers eerst weten hoe de vlonder eruit komt te zien en hoe groot hij wordt, voordat u een overwogen beslissing kunt maken voor een bepaalde houtsoort.

De uitstraling van de planken

Daarnaast is één van de belangrijkste, of misschien wel hét belangrijkste, aspect natuurlijk hoe de vlonderplanken eruit komen te zien. Bedenk wat voor look u graag zou willen voordat u op zoek gaat naar de juiste houtsoort. Wilt u een lichte of donkere vlonder? Wilt u een echte houtkleurige vlonder of liever een grijs-achtige? Dit zijn allemaal dingen om over na te denken voor u het hout uitkiest.

vlonderplanken

Duurzaamheid van de vlonderplanken

Niet alleen de uitstraling, maar natuurlijk ook de duurzaamheid is van belang. Iedere houtsoort is ingedeeld in een duurzaamheidsklasse, die van 1 tot en met 5 loopt. Hierbij is 1 het minst duurzaam en 5 het meest duurzaam. Hoe hoger de duurzaamheid, hoe langer het hout meegaat. dit betekent dus dat het hout bijvoorbeeld minder snel gaat rotten of krom trekt en dat de weersomstandigheden minder van invloed zijn op het hout. Wanneer u buiten een vlonder aanlegt, wilt u natuurlijk dat uw hout zo lang mogelijk meegaat. Daarom is het belangrijk om voor een duurzame houtsoort te kiezen, zoals eikenhout.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *