Wonen

Zelf een vloer leggen: doen of niet?

Ben je op zoek naar een nieuwe vloerbedekking voor je hele woning, of slechts een enkele ruimte, dan is het vaak niet alleen lastig om de juiste vloer te vinden. Het leggen ervan, dat is ook een hele klus. Doe jij het zelf, of schakel je al dan niet professionele hulp in?

Doe het zelf… of niet

Er zijn klussen in huis, die vrijwel iedereen zelf kan. Een spijker in een muur slaan, met een schroevendraaier in de weer: niemand zal er een klusjesman voor inhuren. Als het gaat om werk dat heel secuur moet gebeuren, zoals schilderen, ligt dat vaak al anders. We kunnen het op zich wel zelf, maar weten dat een schilder het niet alleen een stuk sneller, maar vaak ook een stuk netter doet. Dat geldt ook voor tal van andere klussen, van tegelen tot behangen, van witten tot stuken: we kunnen het op zich best zelf (leren), maar het gaat vaak zo veel sneller en beter als iemand anders het doet.

Het leggen van een nieuwe vloer valt ook in die categorie. Afhankelijk van het type vloer, kun je dat op zich best zelf. Het is echter wel iets dat je moet leren, dus houd er rekening mee dat het veel tijd en zo hier en daar wat verloren materiaal kan kosten.

De ene vloer is de andere niet

Voor je enthousiast besluit om jouw nieuwe vloer ook zelf te gaan leggen, is het wel goed om even stil te staan bij de verschillende soorten vloeren. Waar de ene bijna gemaakt is om zelf te leggen, is de ander daar juist absoluut niet geschikt voor. Heb je je oog laten vallen op een gietvloer? Dan krijg je daar meestal ook direct een professional die hem komt gieten bij. Niet voor niets, dit is een specialistisch werkje, dat zelfs bij een geoefende klusser niet goed afloopt als het even uit de losse pols wordt gedaan.

Ook zelf tapijt leggen is niet eenvoudig. Waar tapijttegels voor iedereen goed te verwerken zijn, is een tapijt vanaf rol leggen een vak apart. De kans dat het resultaat niet strak is, is als je het nog nooit eerder hebt gedaan behoorlijk groot. Vinyl leggen is al iets eenvoudiger, maar nog steeds een klus die je wel precies op de juiste manier moet uitvoeren om een mooi en strak resultaat zonder naden te behalen. 

De makkelijkste vloeren om zelf te leggen, zijn de varianten die ‘in stukjes’ komen. Houten vloeren bijvoorbeeld, en zeker laminaat: doordat je met planken werkt, leg je de vloer stukje voor stukje, wat het een stuk eenvoudiger maakt. Ook hier geldt echter nog steeds dat je wel op de juiste manier en in de juiste volgorde moet werken om een goed resultaat te behalen.