Wespennest in de buurt? Laat dit over aan een professional!

Wespen bestrijden

Voor veel mensen gelden wespen als een van de vervelendste vormen van ongedierte. Nu is het al naar genoeg om in je tuin of op een terras door een wesp te worden lastiggevallen; een wespennest in of rond huis ontdekken is ronduit vreselijk, en soms zelfs gevaarlijk. Als dit op een dag onverhoopt bij jou het geval is, dan kun je het best onmiddellijk een professionele ongediertebestrijder inschakelen, uiteraard het liefst eentje die meteen kan komen. Wespen bestrijden is gezien de risico’s ervan iets dat je nooit zelf moet proberen te doen.

De ongemakken die wespen veroorzaken

Wespen zijn insecten die in principe geen kwaad in de zin hebben. Mensen en wespen komen vaak met elkaar in aanraking omdat wespen af komen op geurtjes die door mensen worden veroorzaakt. Hierbij gaat het meestal om etenswaren, maar wespen worden ook aangetrokken door bijvoorbeeld parfum en haarspray. Mensen ervaren de nabijheid van wespen als onwenselijk omdat iedereen weet dat deze insecten kunnen steken. En zoals bekend doet een wespensteek pijn. Naderhand kan het bovendien flink jeuk en ontstaat er een zwelling op de plaats van de steek. De hoeveelheid jeuk en de grootte van de zwelling kunnen van persoon tot persoon enorm verschillen.

Nesten verwijderen

Wanneer zijn wespen gevaarlijk?

Voor de meeste mensen zijn wespensteken weliswaar pijnlijk en irritant, echt gevaarlijk is het daarmee nog niet. Dat verandert echter als je allergisch bent voor het wespengif dat bij een steek vrijkomt. Zo’n allergische reactie kan ontzettend heftig zijn. In sommige gevallen is dit, als er niet op tijd wordt ingegrepen, zelfs dodelijk. Vooral mensen die denken niet allergisch te zijn maar dit op het moment suprême in feite wél blijken te zijn lopen daarbij gevaar. Zij zijn immers niet voorbereid op het ergste. Dit in tegenstelling tot degenen op de hoogte zijn van hun eigen allergie. Zij gaan in de zomer nooit zonder voorzorgsmaatregelen op pad. Een voorbeeld van zo’n maatregel is een eigen injectiespuit waarmee je jezelf na een onverhoopte wespensteek met adrenaline injecteert. 

Wespen zijn daarnaast gevaarlijk op het moment dat je in de buurt komt van een wespennest. Als je daar te dichtbij komt of wanneer je zelfs probeert zo’n nest zelf te verwijderen, dan kunnen wespen massaal aanvallen. De gevolgen zijn in deze situatie niet te overzien. Hieronder lees je op welke plekken je nesten het vaakst aantreft. 

Op deze plekken bouwen wespen hun nesten

In de vrije natuur komen nesten van wespen en ook bijen natuurlijk op diverse plekken voor. Voor jou is het echter relevanter op welke plaatsen wespennesten in of rond het huis (of bedrijfspand) kunnen ontstaan. Welnu, het gaat dan meestal om de volgende plekken:

• Op, in of onder een dakgoot of dakrand.
• In spouwmuren.
• In tuinhuisjes of schuurtjes.
• Op zolderverdiepingen of vlieringen.
• In de grond van de tuin of in struikjes, in holle boomstammen of onder dikke boomtakken.

Meer informatie over hoe je wespennesten kunt voorkomen lees je verderop in dit artikel. Eerst gaan we dieper in op hoe deze nesten gebouwd worden en op welke manier ze vervolgens worden bestreden of weggewerkt.

Meer over de bouw van wespennesten

Om een nest te kunnen bouwen verzamelen wespen hout. Op dit hout hebben de wespen dan wel zelf gekauwd. Om die reden krijgen de uiteindelijke nesten een substantie die doet denken aan vochtig papier. Van de buitenkant lijkt zo’n nest inderdaad alsof het van papier is. Meestal hebben deze nesten, waarvan we moeten toegeven dat ze op een bijzonder knappe manier tot stand komen, de vorm van een kegel. 

Specialisten

Zo vindt bestrijding van wespennesten plaats

We hebben het hierboven al benoemd, maar we kunnen het toch niet vaak genoeg benadrukken: wespennesten zelf verwijderen is echt ten stelligste af te raden. Bedenk je namelijk dat wespen snel agressief worden én dat ze er niet voor terugdeinzen om in groepen aan te vallen. Het bestrijden en/of laten verwijderen van deze nesten dient dus altijd door professionals te gebeuren. Hoe dit precies in z’n werk gaat, hangt onder meer af van de locatie van het nest en van de omvang ervan. Er zijn diverse chemische en niet-chemische bestrijdingsmiddelen die kunnen worden ingezet om de wespen in het nest te doden. Naderhand kan het nest vervolgens worden verwijderd. Laat dit door de ongediertebestrijding doen. Ter aanvulling: bij wespen is het inderdaad gebruikelijk dat ze worden uitgeroeid. Bij bijen is dat het niet geval; bijennesten moeten door gespecialiseerde imkers worden weggehaald terwijl de bijen gewoon doorleven. Deze nesten worden dan geplaatst op een plek waar geen mens er last van heeft.

Voorkom wespennesten in of rond jouw huis

Als je wilt weten hoe je kunt voorkomen dat er in of rond jouw huis wespennesten ontstaan, dien je te kijken naar de lijst met plekken waar deze nesten vaak worden aangetroffen. Probeer vervolgens juist deze plekken onaantrekkelijk of zelfs onbereikbaar te maken voor wespen. Het belangrijkste is natuurlijk zo’n nest niet binnenshuis te hebben. Horren in ramen en deuren plaatsen en kieren en gaten afdichten zijn daarvoor doeltreffende acties. Zorg dat de spouwmuurruimte met isolatiemateriaal wordt gevuld, dan kunnen wespen ook daar geen nest bouwen. Tenslotte maak je de kans op een nest in je tuin kleiner door je tuin overzichtelijk te houden. Veel betegeling en een onnatuurlijke tuinafscheiding maken de kans op nesten ook kleiner. 

Op deze manieren voorkom je overlast van wespen

Of er nu wel of niet een wespennest in de buurt is, het kan altijd zijn dat je ’s zomers buiten wenst te ontspannen en dat wespen je plezier komen vergallen. Echter is ook dit iets dat je niet zomaar hoeft te laten gebeuren. Zo zijn er tal van dingen waar wespen niet van houden. Deze insecten zijn vooral gevoelig voor geurtjes. Bij het ruiken van bepaalde geuren zullen wespen eerder geneigd zijn zich uit de voeten te maken. Dus als je in de zomer eens ongestoord een middagje in je tuin wil genieten, leg dan een paar van deze bij wespen niet-geliefde spullen op tafel. Te denken valt hierbij aan kruidnagel, rozemarijn, munt, lavendel, salie, venkel, anijs, citroengras en wierook.