Wanneer je ventilatie te vervangen en waar je op moet letten

Stel dat u net een nieuw huis heeft gekocht, niet dat het huis nieuw is, maar nieuw voor u. De kans is dus groot dat je wat dingen in en om het huis wilt vervangen/verbouwen. Dit kan zijn omdat het niet bij uw smaak past of het object aan vervanging toe is. In zaken als de badkamer of keuken zien we snel of dit het geval is, maar er zijn ook objecten die minder opvallen of gewoon buiten beeld zijn. Zie ze kunnen ook worden vervangen. Eén zo’n object is uw mechanische ventilatiesysteem.Ontzettend belangrijk voor je leefomgeving, maar vaak vergeten, controleer dus altijd de staat van het mechanische ventilatiesysteem bij aanschaf van een nieuw exemplaar.

Wel of niet vervangen?

Een mechanisch ventilatiesysteem kan bij goed onderhoud minimaal 1.520 jaar meegaan. Slijtage, slecht onderhoud of andere factoren kunnen in de loop van de tijd betekenen dat de ventilatieopening moet worden vervangen. De tekenen dat het systeem vervangen moet worden zijn als volgt:

  • Wanneer het energieverbruik van het ventilatiesysteem hoger is dan normaal;
  • Wanneer de afzuiging van vervuilde lucht niet meer optimaal is;
  • Wanneer het systeem luider / luider is dan voorheen.

Het oude vervangen voor het nieuwe systeem

Als u uw oude ventilatiesysteem moet vervangen, moet u weten welk ventilatiesysteem het vervangt. Kies je bijvoorbeeld voor een 150 mm buisventilator of een 125 mm buisventilator? Of slaat u het roer volledig om en kiest u voor een heel ander ventilatiesysteem, zoals een WTW-toestel? Bij een WTW-toestel wordt de toevoerlucht verwarmd door de warmte van de afvoerlucht, daarom wordt een WTW-toestel ook wel compensatiesysteem genoemd. Weet je niet zeker welke keuze de juiste is, laat je dan adviseren door een erkend ventilatiesysteem installateur zodat je snel een apparaat in huis hebt dat garant staat voor een gezond leefklimaat in huis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *