Taxatie in Zwolle: hoe gaat dat in z’n werk?

Taxatie in Zwolle

Wanneer je een huis koopt of overweegt te kopen, dan heb je al snel te maken met taxatie. Taxatie in Zwolle en andere grote steden is hoognodig en een vak apart. Het is dus zeker iets waar je mee te maken gaat krijgen, maar dan is het ook handig om te weten wat het is. Want hoe werkt taxatie nu precies, en waarom is het zo belangrijk? Dat ontdek je hier.

Taxatie in Zwolle

Over taxatie

Wanneer een taxatie plaatsvindt dan wordt er in feite bepaalt hoeveel een woning, bedrijfspand of ander object waard is. Die taxatie wordt altijd uitgevoerd door een onafhankelijke, erkende taxateur die hiervoor een opleiding gevolgd heeft. Ook wanneer je een woning wil laten verzekeren is die taxatie erg belangrijk. Je weet dan namelijk voor hoeveel de woning getaxeerd moet worden. Taxatie wordt uiteindelijk samengevat in een rapport en dit omvat meerdere onderdelen:

  • een omschrijving van de omgeving en de woning in een bondige wijze. 
  • de toestand van het pand zoals het nu is, ook met betrekking tot onderhoud: een uitleg over de bevindingen van de taxateur omtrent de staat van onderhoud intern en extern.
  • informatie en conclusie van de taxateur over verontreiniging, ofwel bodemverontreiniging, asbest en fundatie. 
  • de onderbouwing van het waardeoordeel: de taxateur legt uit hoe hij tot de waarde komt en waarom.

Waarom een taxatie nodig is

Als je een huis wil kopen, dan wil je hypotheekverstrekker vaak weten wat de woning exact waard is. Daarmee bepalen ze ook hoe hoog de hypotheek mag zijn. Een taxatie is daarvoor vaak verplicht, of het nu gaat om normale verkoop of gedwongen verkoop. Je hebt daarin dus geen tot weinig keuze als je ook echt een hypotheek wil. Er zijn eigenlijk geen grote hypotheekverstrekkers die dit overslaan. 

Taxatie van belang

Het is dus zowel voor jou als koper als voor de verkoper en hypotheekverstrekker belangrijk dat een taxatie plaatsvindt! Bovendien is het een goede manier om te zien of je niet teveel betaalt voor een huis. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *