De voordelen van epoxy

Epoxy: het is een redelijk nieuw product, maar toch is het al heel snel door velen professionals én doe het zelvers bestempeld als een van de beste nieuwe materialen. Misschien heb je er wel eens van gehoord, maar heb je geen idee wat het is. Of misschien weet je wat het is, maar begrijp je niet goed wat het nu precies zo voordelig maakt. We zetten hier de voordelen van epoxy bij elkaar, zodat iedereen kan begrijpen waarom epoxy hét nieuwe materiaal is, voor allerlei verschillende klussen.

Wat is epoxy?

Laten we bij het begin beginnen, en eerst even stilstaan bij wat epoxy nu precies is. Epoxy is een kunsthars, welke veel verschillende mogelijkheden biedt. Het bestaat uit twee verschillende componenten: hars, en een vloeibare verharder. Door deze twee componenten te mengen ontstaat er een hard, hoogglans materiaal. Dit materiaal is erg hard en stevig, waardoor het voor veel verschillende dingen inzetbaar is. Maar je kunt het mengsel ook mengen met een kleur, waardoor er nog meer mooie visuele effecten in ontstaan in het superglanzende materiaal. Daardoor wordt het middel ook veel gebruikt voor bijvoorbeeld schilderijen, sieraden en andere kunstobjecten. Dit noemen ze ook wel resin en is momenteel erg populair geworden als kunstmedium doordat het veel in video’s op het internet te zien is.

Veel mogelijkheden

Je mengt bij epoxy twee verschillende componenten, waardoor je gemakkelijk kunt variëren in de hoeveelheid van beide componenten en zo een heel ander eindresultaat creëert. Zo kun je voor dezelfde inkoopprijs van hetzelfde materiaal allerlei verschillende dingen maken. Het is hierdoor een goed betaalbaar materiaal.

Doordat het een simpel maar erg stevig en hard én mooi materiaal is, kan het voor ontzettend veel dingen worden gebruikt. Denk aan gladde vloeren in een showroom of bijvoorbeeld een garage of fabriek, een boot- of auto-onderdeel, of als reparatielijm. Maar ook in bijvoorbeeld sieraden of schilderen in de vorm van resin.  

Makkelijk in gebruik

Een ander voordeel van epoxy is dat het erg makkelijk is voor doe-het-zelvers om zelf te mengen en te gebruiken. Bij bijvoorbeeld een gietvloer moet er een dikke laag gegoten worden, wat echt een klus is voor een specialist. Maar met epoxy kan iedere doe-het-zelver zelf een mooie gladde vloer maken. Zelfs voor grote klussen is epoxy dus erg toegankelijk. Omdat je geen extra kosten kwijt bent aan een expert en alles zelf kan mengen en regelen, zonder verder al teveel kennis of materialen nodig te hebben, is het materiaal erg toegankelijk en betaalbaar. Alleen maar voordelen dus!