Hoe start je met het gebruik van kweektafels?

Kweektafels zijn door de jaren heen erg populair geworden. Dat hoeft ook niet te verbazen. Naarmate mensen ouder worden maken ze namelijk steeds vaker de keuze om wat kleiner te gaan wonen. Dat zorgt ervoor dat men niet meer zoveel rekening dient te houden met een aanzienlijke hoeveelheid aan uit te voeren onderhoud in huis. Dit gezegd hebbende is het wel zo dat ook een mooie tuin hierdoor veelal niet meer tot de mogelijkheden behoort. Gelukkig hoeft dat nu geen probleem meer te zijn. Door gebruik te maken van zogenaamde kweektafels is het namelijk perfect mogelijk om nog steeds je eigen groenten en kruiden te kweken. Ben jij ook van plan om te starten met het kweken van kruiden en groenten in kweektafels? Dan is het zeker een aanrader om rekening te houden met de informatie hier op deze pagina!

1.) Wat ga je kweken in je kweektafels?

In eerste instantie moet je voordat je kweektafels koopt even goed kijken naar wat je nu precies in de kweektafels wil gaan kweken. Doe je dit voor het eerst? In dat geval wordt het uiteraard sterk aangeraden om te beginnen met groenten die eenvoudig te telen zijn. Enkele voorbeelden van dergelijke groenten zijn de volgende: 

  • Spinazie; 
  • Wortelen; 
  • Courgette; 
  • Salade; 

Van bovenstaande groenten is bekend dat ze niet alleen eenvoudig te telen zijn in kweektafels, daarnaast is het ook nog eens zo dat ze slechts een beperkt onderhoud nodig hebben. Dit maakt ze uitermate geschikt voor de beginnende teler in kweektafels. 

2.) Zorg voor een goede voorbereiding van de grond 

Voordat je gaat kweken in kweektafels is het altijd belangrijk om de grond die in de kweektafels is terug te vinden op een correcte manier voor te bereiden. Voor de bovenste laag van de grond geldt bijvoorbeeld dat je er goed aan doet om deze los te maken en vervolgens ook plat te maken. Belangrijk is ook dat de grond niet te vochtig is en bovendien ook niet te koud aanvoelt. Het spreekt voor zich dat een bevroren grond altijd te vermijden is. Hou er bovendien eveneens rekening mee dat het in kweektafels sterk wordt aangeraden om gebruik te maken van organische bemesting en dus niet van kunstmatige middelen. 

3.) Wees actief bezig met je kweektafels 

In de praktijk is het zo dat je pas echt voldoening zal halen uit bezig zijn met je kweektafels wanneer je daar echt regelmatig de nodige aandacht aan schenkt. Veel mensen staan er niet bij stil, maar ook kweektafels vereisen een bepaalde hoeveelheid aan onderhoud. Niet alleen moeten de planten die er in terug te vinden zijn regelmatig water krijgen, daarnaast moet je ook altijd aandachtig zijn voor de vorming van onkruid in de grond. Duikt er op een zeker ogenblik onkruid op? In dat geval is het vooral belangrijk om deze zo snel mogelijk te verwijderen. Onkruid die de grond volledig in haar greep krijgt zal al snel je volledige kweektafel op een behoorlijk negatieve manier gaan beïnvloeden. Dat is natuurlijk helemaal niet de bedoeling, integendeel.

Een breed aanbod aan kweektafels vind je bij Vertisign.