Wonen

Hoe herkent en behandelt u houtmieren?

Heeft u hout in huis en heeft u het idee dat u misschien wel eens houtmieren zou kunnen hebben? Dat zou goed kunnen, en als dit het geval is, is het belangrijk om hier iets aan te doen voordat het te laat is en uw hout erg aangetast is. Maar hoe weet u zeker of u mieren heeft? En hoe behandelt u het probleem? Wij leggen u alles erover uit in dit artikel.

Hoe herkent u houtmieren?

Wanneer u het idee heeft dat u houtmieren zou kunnen hebben, kan het nog wel eens lastig zijn om erachter te komen of dit daadwerkelijk het geval is. Maar hoe herkent u de beestjes nou precies? Ten eerste zijn ze qua uiterlijk niet enorm opvallend, en zonder diepere kennis zult u de houtmier dan ook niet snel onderscheiden van andere mierensoorten. Echter is het eerste teken dat wanneer u de beestjes ziet, deze in de buurt van hout zitten.

Daarnaast is een belangrijk punt om op te letten of u kleine hoopjes hout ziet, die een beetje op zaagsel lijken. Houtmieren graven zichzelf als het ware door hout heen, waarbij ze het hout kapot knagen. Echter eten ze dit niet op, maar gooien dit op een hoopje naar buiten. Ziet u dus wel eens hoopjes zaagsel op bijvoorbeeld uw vensterbank liggen? Dan zou het kunnen zijn dat u houtmieren heeft.

Wanneer de houtmieren al langer in uw hout zitten, kunt u dit ook herkennen aan dat het hout gaat rotten. Dit is natuurlijk een makkelijk herkenbare weggever, alleen het jammere is dat als het zover is dat uw hout al rot is, dit vaak niet meer gemakkelijk ongedaan te maken is.

houtmieren

Wat te doen tegen houtmieren?

Als u erachter bent gekomen dat u inderdaad houtmieren heeft, wat doet u hier dan tegen? Houtmieren zijn – zeker in een vroeg stadium – nog gemakkelijk te bestrijden met mierenlokdoosjes. Zorg ervoor dat u deze op de juiste plaats zet door de mieren te volgen naar waar zij het hout in- en uitgaan. Op die manier kunt u een doosje bij de ingang van een nestje zetten, en zal dit vaak effectief zijn.

Wanneer de mieren echter al langer in uw hout zitten, kan het zijn dat ze niet makkelijk meer weg te halen zijn. Hierbij zou u er een professional bij moeten halen die uw houten kozijnen verwijdert en er nieuwe in plaatst. Echter kost dit natuurlijk een hoop geld, dus zorg ervoor dat u dit goed regelt met uw verzekeraar.

Wilt u meer weten over houtmieren en de mogelijke effecten op uw hout? Dan kunt u het beste contact opnemen met een houthandel, zoals Houtdirect.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *