Een betere optie dan hout

Hout is een heel mooi materiaal om mee te werken. De natuurlijke uitstraling van het materiaal zorgt ervoor dat je project een hoogwaardige afwerking heeft. Toch zijn er nadelen van werken met hout. Gelukkig zijn er alternatieve plaatmaterialen die niet van massief hout zijn gemaakt, maar wel die mooie uitstraling hebben! In dit artikel vertellen we je over gemelamineerd en gefineerd hout: MDF fineer en fibo. Vezelplaten met een massieve uitstraling en daarom is het zeker aan te raden om te kijken naar de mogelijkheden die hierbij komen kijken. 

Werken met hout

Hout is een veelgebruikt materiaal voor decoratieve projecten. Je ziet het terug in veel meubels, zoals kasten, tafels en stoelen. De natuurlijk uitstraling past bij veel interieurstijlen, zoals Scandinavisch, klassiek, industrieel en landelijk. Werken met hout heeft zo zijn voordelen en zijn nadelen, net als elk ander materiaal. Sommige eigenschappen van massief hout kunnen invloed hebben op de kwaliteit van jouw project, we gaan ze daarom even langs.

De voordelen

Een groot voordeel van massief hout is natuurlijk de mooie uitstraling. Doordat er zoveel verschillende houtsoorten zijn kun je ook heel veel kanten op en is er voor elke toepassing wel een geschikte houtsoort. Hout is ook erg gemakkelijk te bewerken. Je kunt het eenvoudig op maat (laten) zagen en afwerken naar jouw wens. Daarnaast is hout ook een erg duurzaam materiaal. Doordat hout van een hernieuwbare bron komt, belast je de natuur veel minder dan door bijvoorbeeld gebruik te maken van steen of metaal. Belangrijk is wel dat je dan duurzaam gekapt hout koopt, daarom is al ons hout FSC of PEFC gecertificeerd.

De nadelen

Doordat hout een organisch product is heeft het ook wat negatieve eigenschappen. Zo is hout gevoelig voor vocht en wisselende temperaturen. De mate van gevoeligheid is verschillend per houtsoort, maar elke houtsoort heeft er mee te maken. Onder deze omstandigheden kan hout gaan werken, wat inhoudt dat het kan gaan krimpen, uitzetten of kromtrekken. Dit is natuurlijk niet iets wat je wilt hebben als je meubels gaat maken, want bijvoorbeeld een scheef kastdeurtje wilt niemand. Het is dan ook belangrijk om massief hout goed af te werken door het te lakken of te verven.

Kronospan

Ben jij ook helemaal verkocht en wil je graag gefineerd MDF aanschaffen voor jouw woning? Neem dan eens een kijkje op de webshop van Kronospan. Kronospan is een wereldwijde leidende fabrikant van allerlei soorten hout. Bezoek de webshop en doe inspiratie op voor jouw woning.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *