De Nederlander als buitenmens

Hoewel we op dit moment niet geheel in onze behoefte worden voorzien, zijn Nederlanders bij uitstek een volk dat graag buiten vertoeft. Elk stukje stoep wordt in de zomer getransformeerd tot een terras. De parken zijn van maart tot oktober vol met rokende barbecues en licht beschonken mensen. Ieder balkon is zorgvuldig tot loungeplek omgetoverd. Juist omdat de zon niet vanzelfsprekend is in ons land, weten we er optimaal van te genieten als hij even zijn gezicht laat zien. En zodra je naar een ander land gaat, zie je dat dit voor andere volken niet vanzelfsprekend is. Zelf heb ik een jaar in China gewerkt. Hier is men geheel onbekend met het concept van het terras of het genieten op een kleedje in het park.

Buitenrecreatie in China

In de grote Chinese steden voelt het alsof je constant zware shag aan het roken bent als je de buitenlucht inhaleert. Logisch dat het terras hier niet zo populair is. Zodra je het land intrekt, trekt de smog al snel weg en verschijnen er prachtige landschappen onder kraakheldere hemels. Ik heb een jaar lang gewoond in een stadje van 150.000 inwoners. Hier heb ik geen enkel terras gezien. In de winter zitten ze met hun dikke jas aan in koude kamertjes, in de zomer zetten ze de airco aan en vertoeven ze als nog het grootste deel van de dag binnen. Buiten recreeren doet men wel, maar dit zit altijd gekoppeld aan een bepaalde activiteit. Zo bouwen ze enorme tuinen, met vijvers vol karpers en allerlei bijzondere planten en fraaie prieeltjes in Chinese stijl, waar ze doorheen wandelen en elkaar fotograferen

Niksdoen in Nederland

In Nederland wordt de eerste dag van het jaar met een beetje zon meteen gebombardeerd als 'rokjesdag'. Massaal trekken we naar buiten met een beetje zonneschijn, om opvallend weinig te doen. De Nederlander gaat naar buiten om een beetje te zitten, een Radlertje te drinken en met elkaar te keuvelen over de dagelijkse besognes. Dit doen we wel in stijl. Er worden fraaie picknickkleden uitgespreid, allerlei smeerseltjes en stokbroden gehaald en een zonnebril zorgvuldig in onze lokken geplaatst. Voor de gelouterde buitenmens van het aankomende voorjaar is er een nieuwe trend: de Regisseursstoel. Hij is stijlvol, comfortabel en verkrijgbaar in allerlei designs. Bestel er een bijpassend Tafelkleed op maat bij en gebruik ze om te doen wat Nederlanders het beste doen: chillen en niksdoen op het (dak)terras, in het park of in de voortuin. Daar kan men in het buitenland nog wat van leren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *