Creëer een warme sfeer en kies voor shutters

Get custom California Shutters in Toronto and the GTA.

Als je op zoek bent naar een bijzondere en in het oog springende vorm van raamdecoratie of zonwering, dan zijn shutters zeker een optie om te overwegen. Veel mensen denken bij het zien van een shutter aan vakantie, omdat ze in warme landen veel gebruikt worden. Met een shutter houd je de ruimte namelijk koel, word je beschermd tegen inbraak, kun je de ruimte goed verduisteren én deze is nog mooi ook. Als je een shutter aanschaft moet je je wel realiseren dat ze erg goed zichtbaar zijn en je er niet omheen kunt. Is dit het soort zonwering dat je zoekt, dan zijn shutters een uitstekende optie.

Wat zijn shutters?

Shutters zijn vergelijkbaar met jaloezieën, alleen kun je ze niet optrekken. Ze worden meestal gemaakt van hout of PVC en bestaan uit lamellen die in een kader worden geplaatst en die gekanteld kunnen worden. Je opent ze en doet ze dicht door de lamellen om hun as te draaien. Gebruik je de shutter voor buiten, dan kun je ze vaak net als een raam open doen en zo veel licht binnen laten komen. Shutters binnen zitten of vast of je schuift ze aan de kant via een rail of met wieltjes. De shutter is een in het oog springende vorm van zonwering en wordt dan ook regelmatig gebruikt in landelijke en klassieke interieurs.

PVC of hout?

Eén van de keuzes die je moet maken als je shutters aanschaft is het materiaal. Er worden dan meestal twee opties aangeboden, namelijk PVC en hout. Hout is een warm, natuurlijk en nostalgisch materiaal. Het kan in allerlei kleuren worden uitgevoerd en de mogelijkheden zijn dus groot. Hout is alleen minder geschikt voor gebruik buiten, tenzij je bereid bent het goed te onderhouden. Je kunt houten shutters ook niet in vochtige ruimtes plaatsen, want dan trekt het krom en blijft het niet goed. Voor buiten en voor vochtige situaties kun je dan beter voor een shutter van PVC kiezen. Dat kan ook met een houtlook worden uitgevoerd, zodat je het uiterlijk van hout met de vochtafstotende kwaliteiten van PVC combineert.

Buiten of binnen?

Zoek je een shutter voor binnen, dan wordt deze vaak in je raam gemonteerd. Sommige exemplaren zet je voor je raam neer en kun je wegrijden of wegschuiven met een rails. Op die manier bepaal je zelf hoeveel (zon)licht je doorlaat en kun je de shutters gemakkelijk van binnen bedienen. Er zijn ook shutters te krijgen die je aan de buitenkant van je woning bevestigt. Deze kun je alleen bedienen als je je raam open doet of als je buiten bent en je kunt erbij. Een shutter die aan de buitenkant van je woning gemonteerd is, geeft het direct een landelijk en klassiek uiterlijk en dit is dan ook een favoriet bij dat soort woningen. Een shutter aan de buitenkant van je raam zit daar wel vast en kan dus niet worden weggereden, maar wel worden opengezet.

Kies de juiste lamelbreedte

Net als bij jaloezieën het geval is, kun je ook zelf kiezen hoe breed de lamellen van je shutters moeten zijn. Dit is een keuze die afhangt van je eigen smaak, maar ook van de situatie. Bij kleinere ramen worden vaak smallere lamellen gebruikt en dit is ook een favoriet in kantoren. Smallere, verticale lamellen belemmeren je uitzicht enigszins, maar ook de inkijk en dat is in een toilet of douche natuurlijk wel nodig. Ook in slaapkamers kun je om die reden voor een smallere lamel kiezen. Bredere lamellen laten meer licht en uitzicht door als ze geopend zijn en dat is ideaal in je woonruimtes. Zo kun je hier overdag veel licht binnen laten en doe je de lamellen dicht als het donker wordt om inkijk tegen te gaan. Smallere lamellen hebben over het algemeen een moderner uiterlijk terwijl bredere lamellen juist een klassieker uiterlijk hebben.

De luiken afzonderlijk bedienen

Kies je voor een shutter als zonwering in je kamers, dan zal je vaak per raam een luik krijgen. De shutters zijn per luik afzonderlijk van elkaar te bedienen, zodat je zelf bepaalt waar je de zon wilt weren en waar je deze juist binnen wilt laten komen. Je kunt kiezen uit een handmatige en een elektrische bediening. Elektrisch is bijzonder handig, vooral als de shutters zich aan de buitenkant van je woning bevinden. Met een tijdsklok gaan de shutters open en dicht wanneer je wilt.

Een shutter voor elk raam

Het is wel duidelijk dat shutters bijzonder veelzijdig zijn, maar ze zijn ook vrij gemakkelijk op maat te maken. Dat betekent dat je dus een shutter kunt bestellen voor een rond raam, een driehoekig raam, een raam in een erker of serre of een raam dat op een andere manier afwijkt van de standaard maten. Kies je voor maatwerk, dan ben je meestal wel aangewezen op houten shutters. Het resultaat is zonwering voor een raam waarvan je misschien dacht dat dit onmogelijk was.

Shutters zijn onderhoudsarm

Een laatste ook niet onbelangrijk voordeel van de shutter is dat deze nauwelijks onderhoud nodig heeft. Je neemt ze af en toe af met een stofdoek en vlekken verwijder je gemakkelijk met een vochtige doek. Houten shutters hebben vooral buiten wel wat meer onderhoud nodig. Je moet ze dan beschermen van de weersomstandigheden en dat betekent schuren, repareren en verven. Bij sommige houtsoorten moet dit elke 3 jaar worden herhaald. PVC heeft nauwelijks onderhoud nodig, ook buiten niet.

Enkele handige bespaartips

Kies je voor een kwalitatieve shutter, dan kunnen deze vrij prijzig zijn. Je bespaart geld door deze online te kopen, zelf in te meten en zelf te installeren. Bij een goede webwinkel krijg je daar duidelijke instructies voor en kan er eigenlijk weinig mis gaan. Daarnaast krijg je kwalitatieve raamdecoratie voor soms wel 70 procent minder kosten. PVC shutters zijn goedkoper dan hout en vaak ook erg gemakkelijk te plaatsen. Heb je een PVC kozijn, dan klik je ze hier simpelweg tussen, zodat je niet hoeft te boren. Kies voor PVC shutters met een houtnerf en je hebt het beste van beide materialen te pakken.